Lantmännen Unibake urośnie w Nowej Soli

10 lutego 2021

Lantmännen Unibake, wiodący globalny dostawca świeżych i mrożonych produktów piekarniczych, kontynuuje inwestycje w Polsce i poinformował o znaczącej rozbudowie swojej piekarni w Nowej Soli. Firma rozpoczyna kompleksowy plan inwestycyjny o wartości ok. 40 mln euro, który przyczyni się do szybszego rozwoju firmy na rynkach europejskich, w tym w segmencie handlu detalicznego.

Inwestycja obejmuje instalację nowej, szybkiej linii do produkcji wysokiej jakości pieczywa do hamburgerów i hot-dogów, montaż urządzeń do pakowania pieczywa na rynek detaliczny, a także znaczącą rozbudowę piekarni i powierzchni magazynowej w Nowej Soli. Rozbudowa piekarni rusza  jeszcze w styczniu tego roku, a rozpoczęcie produkcji pieczywa na nowej linii planowane jest na II kwartał 2022 roku.

– Zakład w Nowej Soli to już dziś nasza największa i najnowocześniejsza piekarnia, wytwarzająca szeroką gamę pieczywa dla fast food, w różnych odmianach i rozmiarach. Jego rozbudowa jest naszą odpowiedzią na wzrost zapotrzebowania na tego typu pieczywo. Inwestycja zwiększy nasze moce produkcyjne, pozwoli nam jeszcze lepiej zaspokajać potrzeby klientów w sektorze gastronomicznym, a dodatkowo – rozpocząć ekspansję na rynku detalicznym – mówi Jacek Górecki, dyrektor zarządzający regionu Polski i Węgier Lantmännen Unibake.

Nowa inwestycja Lantmännen Unibake przyczynia się też do rozwoju Nowej Soli i całego regionu, poprzez możliwość powstania nowych miejsc pracy. W tej chwili piekarnia w Nowej Soli zatrudnia ponad 150 pracowników, jej rozbudowa stworzy kolejnych 30-40 miejsc pracy. Zakład w Nowej Soli zaopatruje się w większość surowców na polskim rynku, dlatego inwestycja przełoży się też na szereg nowych pośrednich miejsc pracy u dostawców i kontrahentów.

Piekarnia w Nowej Soli została oddana do użytku w 2018 roku. Obecnie na dwóch liniach produkcyjnych wypiekane są bułki do hamburgerów, hot dogów klasycznych (tzw. amerykańskich) i hot dogów w stylu francuskim (bagietka z wydrążonym otworem na dodatki). Piekarnia ma szerokie możliwości różnicowania bułek – m.in. poprzez stosowanie różnorodnych receptur, posypywanie (np. sezamem), nacinanie czy „glazurowanie” pieczywa (np. bułki brioche).

Ostatnie newsy więcej newsów »

Sięgając poza e-commerce: urbanizacja, digitalizacja i nowy konsument

20 kwietnia 2021

Minął rok, podczas którego pandemia wywarła głęboki wpływ na życie społeczne i przyczyniła się do znacznych turbulencji w gospodarce. Czy mamy do czynienia z długofalowymi trendami, czy obserwowane zmiany powinniśmy odbierać jako tymczasowe?

czytaj więcej »


InPost i kilkanaście nowych hubów logistycznych

19 kwietnia 2021

InPost uruchomi kilkanaście kolejnych hubów logistycznych w całej Polsce. Obiekty powstaną jeszcze w tym roku w Rzeszowie, Wrocławiu, Poznaniu, Wałbrzychu, Katowicach, Tychach, Radzyminie, Siedlcach, Kaliszu, Koszalinie i Szczecinie. Łącznie będzie to ponad 100 000 mkw. nowej powierzchni w ramach infrastruktury InPost.

czytaj więcej »


POLOmarket uruchomił trzecie centrum logistyczne

16 kwietnia 2021

W ubiegłym tygodniu rozpoczęło się towarowanie trzeciego, najnowszego centrum logistycznego sieci POLOmarket. Jest to jedna z największych inwestycji Grupy w ostatnich latach.

czytaj więcej »


Rozpoczął się montaż trzech suwnic RMG na terminalu CLIP w Swarzędzu

15 kwietnia 2021

Na terminalu intermodalnym CLIP w Swarzędzu koło Poznania rozpoczął się montaż trzech suwnic szynowych RMG. Po zakończeniu inwestycji wielkopolski hub logistyczny CLIP będzie mógł przeładowywać 8 pociągów intermodalnych jednocześnie.

czytaj więcej »


XPO prezentuje nową spółkę – GXO Logistics

14 kwietnia 2021

XPO Logistics, Inc. (NYSE: XPO), globalny dostawca rozwiązań w zakresie łańcucha dostaw, ogłosił tożsamość nowej firmy, która została utworzona w związku z planowanym wydzieleniem działalności logistycznej XPO.

czytaj więcej »


Eurologistics Newsletter