Apetyt na digitalizację

9 sierpnia 2019

Według prognoz GfK Polonia, spożycie mięsa w Polsce do końca 2020 roku będzie rosło w ponad siedmioprocentowym tempie. Już dziś statystyczny Polak zjada więcej niż 70 kg mięsa rocznie, w tym aż 20 kg wędlin, podaje GUS.  ZM POLIWCZAK chce wykorzystać koniunkturę i inwestuje w zaawansowane technologie. Rodzinne przedsiębiorstwo z Mysłowic zdecydowało się wdrożyć system wspierający zarządzanie przedsiębiorstwem. Impuls EVO ma pomóc m.in. w integracji wszystkich działów oraz przyśpieszeniu produkcji.

Rośnie apatyt Polaków na mięso. Jeszcze w 2015 roku w Polsce przeciętny obywatel zjadał ponad 60 kg mięsa, dziś jest to już ponad 70 kg. Prawie 1/3 konsumowanego mięsa stanowią wędliny, które najczęściej produkowane są przez rodzinne firmy z sektora MŚP. Według danych Instytutu Biznesu Rodzinnego (IBR) co trzecia rodzinna firma (32%) działa w branży handlowej, do której zaliczany jest sektor mięsny. Siłę familijnych przedsiębiorstw najlepiej widać po ich wkładzie w PKB kraju. Ponad 800 tysięcy rodzinnych firm wytwarza prawie 20% Produktu Krajowego Brutto Polski, wynika z danych IBR.

Rosnące koszty pracy – wyznawanie nr 1

Według KPMG największym wyzwaniem z jakim zmagają się obecnie firmy rodzinne, są stale rosnące koszty pracy. 60% zapytanych firm rodzinnych uważa, że to największe wyzwanie, jakie stoi przed ich biznesem. – Brak wykwalifikowanej kadry stanowi dla nas wyzwanie, dlatego staramy się maksymalnie automatyzować procesy w firmie. – zauważa Celina Poliwczak, prezes Zakładu Mięsnego POLIWCZAK. Mysłowicka firma, która produkuje i sprzedaje wędliny na południu Polski, zdecydowała się zainwestować w nowoczesny system wspierający zarządzanie. W połowie roku w ZM POLIWCZAK rozpoczął się proces wdrażania systemu klasy ERP. Dotychczas w przedsiębiorstwie funkcjonowało kilka rozwiązań, które wspierały różne obszary, ale jak zauważa Prezes, nie zaspokajały rosnących potrzeb firmy.

– Do tej pory korzystaliśmy z różnych systemów, które wprowadzane były dość dawno i nie zawsze odpowiadały naszym potrzebom i oczekiwaniom. Wdrożenie nowego systemu ma pomóc nam w integracji wszystkich działów naszej firmy pod „jednym szyldem”. – opowiada Celina Poliwczak, współwłaścicielka firmy.

ERP sprawdzony w branży

Po wstępnym rozeznaniu rynku, firma ze Śląska wybierała między dwoma rozwiązaniami IT. Finalnie Zakład Mięsny POLIWCZAK zdecydował się na wybór rozwiązania oferowanego przez BPSC – Impuls EVO. Dla tego dostawcy zaawansowanych rozwiązań IT nie jest to pierwsze wdrożenie w branży spożywczej. Śląska firma technologiczna może pochwalić się wieloma udanymi wdrożeniami w zakładach mięsnych zlokalizowanych na terenie całego kraju. – Mamy duże doświadczenie i doskonale znamy specyfikę branży. Impuls EVO to sprawdzone w wielu firmach rodzinnych rozwiązanie IT, które spełnia oczekiwania nawet najbardziej wymagających przedsiębiorców. Nasz system łączy w sobie różne zaawansowane rozwiązania. Od zarządzania finansami, personelem, produkcją, sprzedażą na logistyce kończąc. – tłumaczy Mateusz Kluba, Team Leader obszaru Produkcja w BPSC.

Wdrożenie obejmuje moduły Finanse i Księgowość, Gospodarkę Materiałową, Dystrybucję, a także Koszty. – Główny nacisk kładziemy na gospodarkę magazynową, zarządzanie produkcją i dystrybucję. – tłumaczy Celina Poliwczak i dodaje – Nie potrzebujemy obecnie wdrożenia specyficznych funkcji, chociaż mamy na uwadze, że w tym systemie jest to możliwe i być może w przyszłości o takie funkcje poprosimy. Taka elastyczność i możliwość rozbudowy funkcjonalności o kolejne moduły jest przez nas mile widziana. – kończy prezes.

Branża dobrze uregulowana

Branża mięsna obarczona jest licznymi regulacjami, zaawansowane IT ma pomóc sprostać rygorystycznym normom. – Czytelna, dokładna specyfikacja pochodzenia, przetworzenia i wytwarzania naszych wyrobów ułatwi nam spełnienie wszystkich nałożonych norm. Pozwoli nam także na szybkie i bezproblemowe śledzenie całej drogi poszczególnych partii i jej udokumentowanie. – mówi Celina Poliwczak.

Normy to jedno, ale należy też pamiętać o oczekiwaniach klientów, a ci coraz częściej są gotowi płacić więcej za wyroby lepszej jakości. Według ankiety przeprowadzonej przez Fundację Firmy Rodzinne, co trzeci Polak deklaruje, że chętnie zapłaci więcej za produkty pochodzące z rodzinnych firm. – IT to doskonałe wsparcie dla firm z branży spożywczej. Dlaczego? ERP sprawdzi się nie tylko w utrzymywaniu norm produkcyjnych, ale także receptur i zachowaniu zawsze tego samego smaku. – mówi Mateusz Kluba.

Sektor spożywczy oczekuje od systemów ERP przede wszystkim zaspokojenia potrzeb w zakresie rozliczania i optymalizacji produkcji. Rynek konsumenta wymusza na tej branży silną dynamikę zmian wewnętrznych w obrębie produkcji. Doskonałym przykładem firm aktywnie reagujących na oczekiwania rynku, które korzystają już z rozwiązań BPSC są m.in.: Virtu, Łmeat, Wipasz czy Zakład Przetwórstwa Mięsnego Biegun.

 

Ostatnie newsy Logistyka Produkcji więcej newsów »

SRG Global świętuje 10-lecie zakładu w Bolesławcu i otwarcie nowoczesnej hali

22 sierpnia 2019

26 lipca zakład SRG Global w Bolesławcu obchodził 10-lecie funkcjonowania.  Wydarzeniu, które swoją obecnością uświetnił prezydent miasta Bolesławiec oraz przedstawiciele lokalnych struktur, towarzyszyło uroczyste otwarcie nowej hali. Była to jednocześnie okazja do podsumowania dotychczasowej działalności zakładu i podziękowania pracownikom.

czytaj więcej »


Podlaska kooperacja przy produkcji maszyn dla hutnictwa

21 sierpnia 2019

Łapski Promotech-KM, we współpracy z innymi podlaskimi firmami, realizuje zlecenie na produkcję i montaż dużych maszyn dla przemysłu hutniczego.

czytaj więcej »


Toyota w Wałbrzychu rozpocznie produkcję kolejnej przekładni e-CVT

20 sierpnia 2019

Sprzedaż niskoemisyjnych samochodów hybrydowych marki Toyota na rynku europejskim stale rośnie osiągając w pierwszym półroczu 2019 52% całości wolumenu sprzedaży. Z uwagi na popularyzację technologii hybrydowej Toyota systematycznie zwiększa produkcję komponentów hybrydowych w Europie.

czytaj więcej »


Giełdowy Indeks Produkcji pod presją

19 sierpnia 2019

Wartość Giełdowego Indeksu Produkcji (GIP60) na koniec lipca wyniosła 857.61 punktów –  1.97 proc. niżej niż przed rozpoczęciem pierwszego miesiąca wakacji. Nienajlepsza sytuacja na warszawskim parkiecie i coraz gorsze nastroje w przemyśle przekreśliły szanse na odbudowę wartości przez GIP60 i sprowadziły go na najniższy poziom od początku roku.

czytaj więcej »


F.B.I. Tasbud buduje innowacyjną fabrykę

19 sierpnia 2019

Prezes zarządu Warmińsko-Mazurskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej SA – Grzegorz Smoliński oraz wiceprezes – Marcin Czyża podpisali 12 lipca 2019 r. decyzję o wsparciu inwestycji przedsiębiorstwa F.B.I. Tasbud S.A. Dokument odebrał Wiceprezes Zarządu – Andrzej Czapczuk.

czytaj więcej »


Eurologistics Newsletter