Apetyt na digitalizację

9 sierpnia 2019

Według prognoz GfK Polonia, spożycie mięsa w Polsce do końca 2020 roku będzie rosło w ponad siedmioprocentowym tempie. Już dziś statystyczny Polak zjada więcej niż 70 kg mięsa rocznie, w tym aż 20 kg wędlin, podaje GUS.  ZM POLIWCZAK chce wykorzystać koniunkturę i inwestuje w zaawansowane technologie. Rodzinne przedsiębiorstwo z Mysłowic zdecydowało się wdrożyć system wspierający zarządzanie przedsiębiorstwem. Impuls EVO ma pomóc m.in. w integracji wszystkich działów oraz przyśpieszeniu produkcji.

Rośnie apatyt Polaków na mięso. Jeszcze w 2015 roku w Polsce przeciętny obywatel zjadał ponad 60 kg mięsa, dziś jest to już ponad 70 kg. Prawie 1/3 konsumowanego mięsa stanowią wędliny, które najczęściej produkowane są przez rodzinne firmy z sektora MŚP. Według danych Instytutu Biznesu Rodzinnego (IBR) co trzecia rodzinna firma (32%) działa w branży handlowej, do której zaliczany jest sektor mięsny. Siłę familijnych przedsiębiorstw najlepiej widać po ich wkładzie w PKB kraju. Ponad 800 tysięcy rodzinnych firm wytwarza prawie 20% Produktu Krajowego Brutto Polski, wynika z danych IBR.

Rosnące koszty pracy – wyznawanie nr 1

Według KPMG największym wyzwaniem z jakim zmagają się obecnie firmy rodzinne, są stale rosnące koszty pracy. 60% zapytanych firm rodzinnych uważa, że to największe wyzwanie, jakie stoi przed ich biznesem. – Brak wykwalifikowanej kadry stanowi dla nas wyzwanie, dlatego staramy się maksymalnie automatyzować procesy w firmie. – zauważa Celina Poliwczak, prezes Zakładu Mięsnego POLIWCZAK. Mysłowicka firma, która produkuje i sprzedaje wędliny na południu Polski, zdecydowała się zainwestować w nowoczesny system wspierający zarządzanie. W połowie roku w ZM POLIWCZAK rozpoczął się proces wdrażania systemu klasy ERP. Dotychczas w przedsiębiorstwie funkcjonowało kilka rozwiązań, które wspierały różne obszary, ale jak zauważa Prezes, nie zaspokajały rosnących potrzeb firmy.

– Do tej pory korzystaliśmy z różnych systemów, które wprowadzane były dość dawno i nie zawsze odpowiadały naszym potrzebom i oczekiwaniom. Wdrożenie nowego systemu ma pomóc nam w integracji wszystkich działów naszej firmy pod „jednym szyldem”. – opowiada Celina Poliwczak, współwłaścicielka firmy.

ERP sprawdzony w branży

Po wstępnym rozeznaniu rynku, firma ze Śląska wybierała między dwoma rozwiązaniami IT. Finalnie Zakład Mięsny POLIWCZAK zdecydował się na wybór rozwiązania oferowanego przez BPSC – Impuls EVO. Dla tego dostawcy zaawansowanych rozwiązań IT nie jest to pierwsze wdrożenie w branży spożywczej. Śląska firma technologiczna może pochwalić się wieloma udanymi wdrożeniami w zakładach mięsnych zlokalizowanych na terenie całego kraju. – Mamy duże doświadczenie i doskonale znamy specyfikę branży. Impuls EVO to sprawdzone w wielu firmach rodzinnych rozwiązanie IT, które spełnia oczekiwania nawet najbardziej wymagających przedsiębiorców. Nasz system łączy w sobie różne zaawansowane rozwiązania. Od zarządzania finansami, personelem, produkcją, sprzedażą na logistyce kończąc. – tłumaczy Mateusz Kluba, Team Leader obszaru Produkcja w BPSC.

Wdrożenie obejmuje moduły Finanse i Księgowość, Gospodarkę Materiałową, Dystrybucję, a także Koszty. – Główny nacisk kładziemy na gospodarkę magazynową, zarządzanie produkcją i dystrybucję. – tłumaczy Celina Poliwczak i dodaje – Nie potrzebujemy obecnie wdrożenia specyficznych funkcji, chociaż mamy na uwadze, że w tym systemie jest to możliwe i być może w przyszłości o takie funkcje poprosimy. Taka elastyczność i możliwość rozbudowy funkcjonalności o kolejne moduły jest przez nas mile widziana. – kończy prezes.

Branża dobrze uregulowana

Branża mięsna obarczona jest licznymi regulacjami, zaawansowane IT ma pomóc sprostać rygorystycznym normom. – Czytelna, dokładna specyfikacja pochodzenia, przetworzenia i wytwarzania naszych wyrobów ułatwi nam spełnienie wszystkich nałożonych norm. Pozwoli nam także na szybkie i bezproblemowe śledzenie całej drogi poszczególnych partii i jej udokumentowanie. – mówi Celina Poliwczak.

Normy to jedno, ale należy też pamiętać o oczekiwaniach klientów, a ci coraz częściej są gotowi płacić więcej za wyroby lepszej jakości. Według ankiety przeprowadzonej przez Fundację Firmy Rodzinne, co trzeci Polak deklaruje, że chętnie zapłaci więcej za produkty pochodzące z rodzinnych firm. – IT to doskonałe wsparcie dla firm z branży spożywczej. Dlaczego? ERP sprawdzi się nie tylko w utrzymywaniu norm produkcyjnych, ale także receptur i zachowaniu zawsze tego samego smaku. – mówi Mateusz Kluba.

Sektor spożywczy oczekuje od systemów ERP przede wszystkim zaspokojenia potrzeb w zakresie rozliczania i optymalizacji produkcji. Rynek konsumenta wymusza na tej branży silną dynamikę zmian wewnętrznych w obrębie produkcji. Doskonałym przykładem firm aktywnie reagujących na oczekiwania rynku, które korzystają już z rozwiązań BPSC są m.in.: Virtu, Łmeat, Wipasz czy Zakład Przetwórstwa Mięsnego Biegun.

 

Ostatnie newsy Logistyka Produkcji więcej newsów »

Autonomiczne roboty mobilne w zakładzie Whirlpool w Łodzi (VIDEO)

8 listopada 2019

Mobile Industrial Robots, pionier i lider na rynku autonomicznych robotów mobilnych (AMR) wspiera automatyzację jednego z największych na świecie producentów sprzętu AGD, firmy Whirlpool. W łódzkiej strefie produkcyjnej wytwarzane są suszarki oraz kuchenki wolnostojące. W celu podniesienia efektywności, firma wdrożyła trzy autonomiczne roboty mobilne MiR200, które transportują komponenty na terenie zakładu.

czytaj więcej »


Getinge na dłużej w SEGRO Logistics Park Poznań Komorniki

6 listopada 2019

Getinge IC Production, światowy lider w branży technologii dedykowanych opiece zdrowotnej oraz wieloletni klient SEGRO, przedłużył umowę najmu powierzchni liczącej blisko 8000 mkw. w SEGRO Logistics Park Poznań, Komorniki.

czytaj więcej »


Translogistyca już jutro. Zapraszamy na nasze stoisko

4 listopada 2019

Międzynarodowe Targi Transportu i Logistyki w Warszawie – TransLogistica Poland odbędą się w dniach 5-7.11., zatem początek już jutro. Zapraszamy na stoisko wydawnictwa Eurologistics, które patronuje wydarzeniu.

czytaj więcej »


Huta Stalowa Wola robotyzuje produkcję i szuka pracowników

31 października 2019

Huta Stalowa Wola robotyzuje produkcję, rozwija park maszynowy i podpisuje kolejne kontrakty. Wszystko po to, żeby zwiększyć moce produkcyjne Spółki, a w ten sposób zwiększyć wydajność zakładu, jeszcze bardziej podnieść jakość produktów i umocnić pozycję na rynku krajowym i międzynarodowym.

czytaj więcej »


Whirlpool świętuje jubileusz nową inwestycją w Polsce

30 października 2019

Whirlpool przeznaczy 100 milionów złotych na stworzenie nowoczesnej platformy produkcyjnej w obchodzącej swoje dwudziestolecie Fabryce Kuchenek w Łodzi. Jubileusz firmy jest okazją do dyskusji na temat amerykańskich inwestycji w Polsce i perspektyw rozwoju dla Łodzi.

czytaj więcej »


Eurologistics Newsletter